Case: Kuinka kärsivällistä rahaa tarvitaan terveys- ja hyvinvointialalla?

Lääkärin tarvikkeita
Kuva: Adobe Stock

Terveys- ja hyvinvointialalle sijoittaminen on kiinnostavaa ja erilaista. Rahan täytyy olla hyvin kärsivällistä, mutta lopussa voi odottaa iso kiitos. Seuraavassa kerron, miksi.

Toisin kuin muilla toimialoilla, lääketieteellisten startup-yritysten ensimmäiset kolmesta viiteen vuotta kuluvat tuotekehityksen ja kliinisten tutkimusten parissa. Näin siis, jos kyseessä on yksinkertainen laite. Monimutkaisempien ja kriittisten laitteiden sekä lääkkeiden tapauksessa puhutaan helposti vuosikymmenestä – tai jopa kahdesta – ennen kuin ensimmäinen oikea loppuasiakas saa ostettua tuotteen. Kehityspolun aikana tuotettujen sääntelyyn liittyvien paperin määrä on valtava. Itse olen perustanut yrityksen, joka kehitti ohjelmistoja lääketeollisuuden tutkimuksiin. Karkeasti voi sanoa, että ohjelmistoja kehitettäessä sääntelyn tuoma kuorma lisää tarvittavaa tuotekehitysresurssia noin kolminkertaiseksi.

Kehityspolun aikana tuotettujen sääntelyyn liittyvien paperin määrä on valtava.

Jotta loppuasiakas saa ostettua terveydenhuollon tuotteen, täytyy sen yleensä olla myös sairausvakuutuksen korvattava tai osa sairaaloiden osto-ohjelmia. Korvattavuuden saaminen varsinkin uusille ja innovatiivisille tuotteille on haastavaa, koska ne eivät ole osa käypä hoito-järjestelmää. Pahimmassa tapauksessa tarvitaan kolmesta viiteen vuotta lisää kehitysaikaa, jotta konservatiivinen järjestelmä saadaan ottamaan uusi käytäntö omakseen. Kun tähän vielä lisätään markkinoiden rakenne, jossa suuret yhtiöt hallitsevat jakelukanavia, niin soppa on valmis. Kokenut pääomasijoittaja sanoikin, että diagnostiikkatuotteen kehitys maksaa kaksikymmentä miljoonaa ja kahdenkymmenen miljoonan liikevaihdon kehittäminen maksaa seuraavat kaksikymmentä. Mikä silloin on onnistumistodennäköisyys? Hyvin pieni!

Mitä järkeä sitten alueelle on ylipäänsä sijoittaa? Paljonkin. Terveysteknologia on valtava maailmanlaajuinen markkina, jonne päästyään yrityksen asema on jakelukanavan, kliinisten testien, regulaation ja patenttien suojaama. Markkinoiden rakenne on haastava mutta ennakoitava. Jokainen pienikin markkina vaikkapa syöpälääkkeissä on helposti miljardin arvoinen. Ihmiset haluavat jatkuvasti – ja hyvistä syistä – voida paremmin. Ja sijoittajan näkökulmasta alueen yritykset oikeasti tekevät maailmasta paremman paikan.

Kirjoittaja

Timo Ahopelto, perustajaosakas
Lifeline Ventures pääomasijoitusyhtiö

Lisää teeman artikkeleita